Kayseri Büyükşehir Belediyesi, 1-7 Mart Deprem Haftası'nda önemli bir etkinliğe imza attı. 3 gün süren "Afet Farkındalık ve Müdahale Sempozyumu," AFAD, ilgili bakanlıklar, arama kurtarma dernekleri ve alanında uzman akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirildi. Sempozyumda, depreme dayanıklı kent oluşturma hedefleri ve afet bilincinin artırılması için çeşitli konular ele alındı. Kayseri Valiliği'nin de destek verdiği sempozyum, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç'ın da katılımıyla başladı. Etkinlik, Erciyes Üniversitesi Sabancı Kültür Merkezi ve Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda gerçekleşti.

Depreme Dayanıklı Kayseri Hedefi

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ufuk Sekmen, sempozyumun kapanış konuşmasında, 6 Şubat depremlerinin yarattığı derin izlere değinerek, afetlerin sadece depremle sınırlı olmadığını, seller ve yangınlar gibi diğer afetlere karşı da hazırlıklı olunması gerektiğini vurguladı. Sekmen, toplumun her kesiminin deprem ve her türlü afete karşı bilinçlenmesinin önemini dile getirdi. Bu bilincin eğitimlerle sağlanabileceğini belirten Sekmen, sempozyumda engelli bireyler için özel bir panel düzenlenmesinin altını çizdi. Büyükşehir Belediyesi'nin yürüttüğü mikrobölgeleme çalışmaları ve şehrin ana arterlerindeki zemin sağlamlığı haritası hakkında da bilgi veren Sekmen, gelecek yıllarda yapılacak tüm inşaat ve projelerde bu haritanın yol gösterici olacağını belirtti. Belediyenin, ulaşım, sağlık ve dijitalleşme alanlarında da afet hazırlığı çalışmalarını sürdürdüğünü ekledi.

Engelli Bireyler İçin Özel Panel

Sempozyumda, engelli bireyler için afet farkındalık eğitimi paneli de düzenlendi. Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin Engelli Bilgi Yönetim Sistemi projesi ve sempozyumdaki panellerle, engelli bireyler için afetlerde izlenecek yol haritasının oluşturulması hedeflendi. Kayseri Kent Konseyi Başkanı Ahmet Serdar Altuntuğ, Kent Konseyi'nin ilgili çalışma gruplarıyla yürüttüğü çalışmaları anlattı ve sempozyumun şehir ve ülke için faydalı olmasını diledi. Sempozyumda, Afetlerde Dijital Çözümler ve Teknoloji Kullanımı paneli de gerçekleştirildi. Kocasinan Belediyesi, Talas Belediyesi, AFAD, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği gibi kurumlar da sempozyuma destek verdi.

Sempozyumun Sonucu ve Ödüller

3 gün süren sempozyum, Ufuk Sekmen ve Ahmet Serdar Altuntuğ tarafından konuşmacılara plaket takdim edilmesiyle sona erdi. Katılımcılara hediyeler verildi. Sempozyumda, Görme ve İşitme Engelliler İçin Acil Durum Senaryoları, Ortopedik ve Zihinsel Engelliler İçin Acil Durum Senaryoları ve Çoklu Engelliler ve İşitme Engelliler İçin Acil Durum Senaryoları atölyeleri düzenlendi. Kayseri'nin depreme karşı direncini artırmak için yapılan çalışmaların önemi vurgulanarak sempozyum kapsamlı bir şekilde değerlendirildi. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde yapılan sempozyum, kadınların da afet yönetiminde aktif rol alması gerektiğinin altını çizdi.